ניתוח קטרקט
מהו קטרקט
קטרקט (בעברית – "ירוד") הינו התעכרות של העדשה העינית. עכירות בעדשה גורמת לירידה בראייה ואף לעיוורון - אם הבעיה אינה מטופלת בזמן.
רוב מקרי הקטרקט מתפתחים בגיל מבוגר יחסית – ולמעשה דרגה כזו או אחרת של קטרקט כמעט תמיד קיימת לאחר גיל 70. ישנם גם סוגי קטרקט המופיעים בגילאים צעירים יותר ואף בילדים ותינוקות, אך אלו הם מקרים נדירים מאוד לעומת שיעור הימצאות הקטרקט במבוגרים.
לקטרקט אין כיום טיפול בטיפות או טיפול אחר פרט לטיפול ניתוחי, אך לשמחתנו הטיפול הניתוחי הוא יחסית בטוח, קל ומהיר ולאחר הניתוח ניתן לחזור לשגרה תוך ימים ספורים עם ראייה מצוינת.
למי מיועד ניתוח קטרקט?
אם עברת את גיל 60 ויש לך תחושה שהראייה נחלשה באחת העיניים או בשתיהן – יתכן שמתפתח אצלך קטרקט. ניתן לבדוק זאת בבדיקה מאוד פשוטה אצלי, והפתרון הניתוחי הוא יחסית קל ומהיר במידה ואכן מדובר בקטרקט.
מהן השיטות הניתוחיות להוצאת העדשה העינית העכורה?
כיום, מרבית ניתוחי הקטרקט מבוצעים ע"י שימוש במכשיר הפועל בטכנולוגיית על-קול (אולטרה-סאונד). טכניקה ניתוחית זו נקראת פאקואמולסיפיקציה. במהלך הניתוח מתבצעים חתכים זעירים בעין, ודרכם מוחדר מכשיר האולטרה-סאונד לתוך העין. בעזרת מכשיר זה העדשה העכורה מפורקת ונשאבת מתוך העין. לאחר מכן מושתלת עדשה מלאכותית, זכה, בתוך העין. עדשה מלאכותית זכה זו מחליפה למעשה את העדשה הטבעית אך העכורה של העין.
האם יש טכניקות ניתוחיות שונות בניתוחי קטרקט?
אכן ישנן טכניקות נוספות להיפטר מקטרקט. בעבר, בוצעו ניתוחים אלו ע"י ביצוע חתך יחסית גדול של העין, ודרך חתך זה העדשה העכורה מהעין יצאה בשלמותה. שיטה זו נמצאת בשימוש גם כיום במקרים נדירים בהם לא ניתן לבצע ניתוח בשיטת הפאקואמולסיפיקציה.
שיטה חדשנית נוספת לביצוע ניתוחי קטרקט היא שיטת ניתוח קטרקט בלייזר. שיטה זו כוללת שימוש בטכנולוגיית לייזר הנקראת "פמטוסקונד" כדי לחתוך את השק (הקופסית) בה העדשה התוך עינית נמצאית ולייזר זה מבצע חתכים בעדשה התוך עינית העכורה.
האם ישנן עדשות מלאכותיות מסוגים שונים?
בהחלט כן!
לכל עין מתאימה עדשה מלאכותית התפורה למידותיה. ישנן עדשות המתקנות צילינדרים גבוהים (עדשות טוריות) או עדשות הפוטרות את הצורך במשקפיים לרחוק ולקרוב (עדשות מולטיפוקליות ומולטי-טוריות). לעיתים ההמלצה היא על השתלת עדשות תוך עיניות בכוח שונה בין עין לעין וע"י כך נוצר הבדל מסוים במספר המתקבל לאחר הניתוח. בשיטה זו אין צורך במשקפיים לרחוק ולקרוב (שיטת מונוויז'ן).
*בכדי לדעת באיזו שיטה רצוי להשתמש ובאיזו עדשה כדאי להשתמש – יש לעבור בדיקת עיניים מקיפה אצל מומחה.